camino portugues info

Camino Portugués, eller Via Lusitana, kallas de pilgrimsvägar som leder från Portugal till Santiago. Förr i tiden var det bara den spanska sträckan som räknades, den från gränsstaden Tui över Pontevedra och Padrón.

Idag kan man välja i huvudsak två leder. Den ena startar i Lissabon. Denna sträcka på cirka 60 mil går via Santarém, Tomar, Coimbra, Porto, Barcelos och Tuy. Den kortare leden startar i Porto, 24 mil från Santiago. De båda lederna korsar floderna Lima och Minho innan de fortsätter in i Galicien.Det spanska segmentet är cirka tolv mil långt.

Lederna vandras av långt färre pilgrimer än Camino Francés. Härbärgena ligger inte lika tätt och det är inte lika välmarkerat. Man vandrar på gamla romerska och medeltida vägar, men även längs relativt hårt trafikerade vägavsnitt.

Lederna går nära atlantkusten och har många vackra vyer.Här finns inga höga bergspass, den högsta punkten är bara cirka 400 möh.

Både Portugal och Galicien får mycket regn under vinterhalvåret. Bästa tiden att vandra här är sen vår och tidig höst. Sommarmånaderna kan bli varma med hög luftfuktighet. Härbärgena är vanligtvis fulla under högsäsong.

Kuriosa:

För den som intresserar sig för UNESCOs världsarvslista finns det flera platser och byggnader längs Lissabon-leden att pricka av. Hieronymus-klostret och Torre de Belém i Lissabon, Kristusklostret i Tomar, gamla stan i Porto, och så förstås gamla stan och katedralen i Santiago de Compostela.

 Flygplatser i anslutning till leden:

  Lissabon, Porto, Vigo, Santiago de Compostela

  Tåg:  

  CP - Portugal

  RENFE - Spanien

  Buss

  Rede Expressos - buss i Portugal 

  ALSA - buss i hela Spanien

  LA UNION; Soto y Alonso SL - buss i nö Spanien

  MONBUS; EMPRESA FREIRE  - buss i Galicien

Flygplatser i anslutning till leden:

Den här leden är ganska svår. Dels går man en hel del på landsväg där det inga trottoarer finns, dels är det mycket vandring på kullersten och gamla romerska stenlagda vägar. Och även om höjdnivån inte är så hög finns det partier som är väldigt branta.

Personliga reflektioner

Personliga åsikter

I stället för att börja vandringen på Portos starkt trafikerade gator, kan man ta metron till Matosinhos och sedan gå längs atlantkusten upp till Vila do Conde för att därifrån ansluta till leden. 

Kuststräckan har fina boardwalks att gå på

Bästa guideboken:

Lissabon - Porto:

På denna sträcka finns inga härbärgen. Brandkåren på de olika orterna har oftast ett rum där man kan få sova, dock utan säng eller madrass men med dusch-möjlighet. Längs vägen finns även penisonat och hotell. (Se gärna John Brierleys guidebok som jag hänvisar till under länkar/boktips)

Etappförslag: 

 1. Lisbon - Verdelha, 29 km

 2. Verdelha - Azambuja, 30km

 3. Azambuja - Santarém, 32 km

 4. Santarém - Golegã, 30.5 km

 5. Golegã - Tomar, 29 km

 6. Tomar - Alvaiazere, 32 km

 7. Alvaiazere - Rabaçal, 32 km

 8. Rabaçal - Coimbra, 29 km

 9. Coimbra - Mealhada, 23 km

10. Mealhada - Agueda, 26 km

11. Agueda - Albergaria, 17 km

12. Albergaria - São João, 29 km

13. São João - Porto, 35 km

Porto - Santiago de Compostela:

Inte heller i Porto finns något pilgrims-härbärge. Turistinformationen i närheten av järnvägscentralen tillhandahåller en lista med diverse pensoes, hoteles och quartos i olika prisklasser. Efter Porto finns dock härbärgen längs hela sträckan upp till Santiago de Compostela.

Etappförslag:

  1. Porto - Vilarinho, 26 km

  2. Vilarinho - Barcellos, 27 km

  3. Barcellos - Ponte de Lima, 34km

  4. Ponte De Lima -Rubiaes, 18 km

  5. Rubiaes - Tui, 20 km

  6. Tui - Redondela, 31 km

  7. Redondela - Pontevedra, 18 km

  8. Pontevedra - Caldas, 23 km

  9. Caldas de Reis - Padrón, 19 km

10. Padrón - Santiago, 24 km

pilgrimsinfo © 2019 • Privacy Policy • Terms of Use